Välkomna till vårens första vernissage, nu på lördag 23 januari

Ulla-Stina Wikander, Stora Galleriet
Artefakter från en svunnen tid – förtäckta, kamouflerade och omklädda

Samlandet av broderier och en trasig dammsugare
ledde fram till de obsoleta objektens andra liv, i en
ny kontext. Ett konstnärskap som kretsar kring återvinning, kvinnors förspillda arbete och det vardagliga i livet.

Ulla-Stina Wikander har sedan 20 år samlat på kors-stygnsbroderier, har en bakgrund som målare och skulptör och arbetar numera med textila objekt. I Ulla-Stinas verk lyfts det vardagliga fram. Processen består i att bestämma objekt, val av broderi samt placering
av motiv. Efter det börjar det mödosamma arbetet med att limma och sy fast broderierna, täcka skarvar samt färga zigzag-band. Objekten speglar traditionellt kvinnliga världar, redskap vi finner i köket, vardagsrummet eller badrummet. Allt har en koppling till 70-talet, är återvunnet och kommer ifrån loppmarknader. Numera arbetar hon även med större installationer samt objekt relaterade till verkstäder och sport.

Ulla-Stina har under senare år ställt ut flitigt i Sverige, Europa och USA, medverkat på internationella konstmässor samt arbetat med olika gestaltningsuppdrag.

För mer information:
ulla-stina.wikander@telia.com 0737-032553

Margit Brundin, Lilla Galleriet
Skulptur

Kärnan i mitt arbete ligger i leran, det är mitt material och verktyg till att kommunicera ut mitt konstnärliga budskap. Jag uttrycker mig figurativt och narrativt med intresse för djur kopplat med grundläggande känslor och natur. Inspirationen till mitt skapande finner jag i relationer och interaktioner, vidare har jag ett intresse av att undersöka det dolda bakom var och ens yttre skal. Berättaren är ett djur, nu allt vanligare en hare, som får vara ansiktet utåt och representera individen i det frusna ögonblick som skapats när leran formats.

Utvecklingen i mitt arbete har gått från ett mer naturlikt porträtterande av olika djur via den klassiska bysten till att fokus nu ligger på att bygga mer komplexa helkroppsfigurer. Det har hela tiden varit djur som avbildats men nu tar skulpturerna ett större kliv mot det mänskliga. Skalan är också en viktig del i mitt arbete, jag märker en skillnad mellan den lilla skulpturen och den större. Hur jag rent fysiskt förhåller mig till skulpturen och hur vi interagerar.

Jag fördjupar mig i haren som motiv. Detta djur som vi ofta kan stöta på i naturen med sin tydliga silhuett. Ett explosivt djur som hela tiden har ett lyssnandes öra. Jag tänker att det är just dess flyktighet och utsatthet som fångat mitt intresse. Att få avbilda detta djur i en stilla position där rädslan är borta, och en viss stillhet infinner sig, är för mig tillfredsställande.

Jag arbetar i en rödbrännande stengodslera som jag ringlar upp för att skapa volym/kropp. Leran är väldigt plastisk och ger mig möjligheten att forma och uttrycka mig fritt. Handen är det viktigaste redskapet och varje tryck mot lerytan finns kvar. Skulpturerna färgsätts med engobe som målas på den råa lerytan. Engoben är matt i sin yta, precis som leran, och får ytterligare en färgdimension av transparent glasyr. Ett av mina signalement är pälsstrukturen som jag arbetar fram med olika verktyg. Varje strå stämplas in cm efter cm och bildar tillsammans känslan av päls.

Följ oss gärna på Instagram och Facebook
för mer kontinuerlig och uppdaterad info om öppettider och annat.