top of page

PROGRAM UNDER UTSTÄLLNINGEN

Min tanke med att bjuda in till samtal under min utställningsperiod är att reflektera över hur mycket som har förändrats sedan pandemin och fram till idag – eller är det bara något jag inbillar mig? Därför har jag tagit chansen att bjuda in intressanta konstnärer för att höra deras tankar om vad det innebär att arbeta som konstnär i vår tid. Hur navigerar de i en värld som förändras snabbt, där konstnärens roll utmanas av teknologiska framsteg, ekonomisk press och ett globalt samhälles skiftande värderingar? Jag känner att det är viktigare än någonsin att lyssna till andras röster. //Joakim Stampe

 

Först ut den 12/3 är Benedikte Esperi och Chuyia Chia att diskutera sina erfarenheter att arbeta inom konsten idag, både som organisatörer och praktiserande konstnärer. Den 15/3 kommer Mattias Norström att skapa en performance i galleriet eller utanför galleriet. 22/3 skapar Chuyia Chia ett performance verk i samklang eller motklang med Det Konstlade som ställs ut på galleriet. Den 26/3 intar Nina Bondeson & Ragnar Strömberg galleriet tillsammans med kollegan och för kvällen moderator Jörgen Lind där de diskuterar hur de själva navigerar i dessa tider rörande den globala, politiska, och ekonomiska situationen.

 

Den 29/3 framför Jesper Cederholm & Joakim Stampe ett bild och ljudlandskap: The Hope and Despair Concert är ett "blint samarbete"vilket innebär att ingen av dem i förväg vet exakt vad den andra kommer att göra. i 30 st bluetooth anslutna hörlurar i gallerietDen 30/3 på inbjuds olika unga oerfarna performance konstnärer att under finnisagen ta chansen att testa och idéer kring performance konst.

Mattias Norström

Mattias Norström

I Mattias Norströms konst kolliderar natur, hantverkstradition och populärkultur. Han använder sig ofta av tydliga symboler som genom brutal eller ömsint behandling laddas med oväntat innehåll. Norströms konst verkar alltid direkt men aldrig enkelt, materialvalen och dess hantering är alltid centralt: i det handfasta och konkreta ryms den poetiska vändningen. Mattias Norström är född 1971 och gick ut Konsthögskolan Valand 2002. Tidigare separatutställningar innefattar bland annat Missionen Gagnef Konsthall (2013), Galleri 54, Göteborg (2011) och Katrineholms Konsthall (2011) Sommaren 2016 gjorde han det uppmärksammade verket Du gamla du fria. En vissen flaggstång mitt i Vasa Parken i Göteborg. Ett verk som fick mycket utrymme i tidningar och sociala media under flera veckor.

Ragnar Strömberg

Ragnar Strömberg

Ragnar Strömberg, född 16 augusti 1950 i Göteborg, är en svensk författare, översättare och kritiker i Expressen, Göteborgs-Tidningen sedan 1977 och i BLM sedan 1974. Han har även varit sportskribent i Göteborgs-Posten. Strömberg hämtar sin inspiration från rockmusiken men även mycket från den romerske poeten Catullus. Ragnar Strömberg, född 16 augusti 1950 i Göteborg, är en svensk författare, översättare och kritiker i Expressen, Göteborgs-Tidningen sedan 1977 och i BLM sedan 1974. Han har även varit sportskribent i Göteborgs -Posten. Strömberg hämtar sin inspiration från rockmusiken men även mycket från den romerske poeten Catullus. Han har bland annat skrivit en Catullustrilogi som avslutades 1996 med “Fraktkostnad för elefantskulptur i naturlig storlek.” Han har översatt poesi av bland andra John Ashbery och Paul Auster.

Nina Bondesson

Nina Bondeson

Nina Bondeson är född 1953 i Stockholm och lever och verkar i Mölndal strax utanför Göteborg. Hon är utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm 1983-1988 Parallellt med konstnärskapet löper skrivandet, ibland integrerat i hennes verk men också i texter om konst som exempelvis Tiden som är för handen; om praktisk konsttillverkning (tillsammans med Marie Holmgren). Bondeson har även medverkat i ett antal antologier, böcker och tidskrifter. Ofta i kritiska reflektioner kring relationen mellan konst och teori, som hon själv utrycker det: ”Ett teoretiskt intresse för konstskapandet kan vara mycket givande och intressant, men det är inte praktikens förutsättning. Det har varit viktigt för mig att påminna mig själv och andra om det”

Jörgen Lind

Jörgen Lind

Jörgen Lind, född 1966 och bosatt i Göteborg, har ett långt poetiskt författarskap bakom sig. Han belönades med Sveriges Radios lyrikpris 2015. 2020 utkom Mott. Reservatet är hans tredje bok på Albert Bonniers Förlag. 2023 tilldelades han Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris, "för en betydelsefull och mångårig poetisk gärning där han genom sitt musikaliska och smärtsamt konkreta språk tydliggör hur människan drabbas av sorg och vrede inför förgänglighet och förluster".

Benedikte Esperi

Benedikte Esperi

Esperi är frilansande koreograf, pedagog samt performance- och videokonstnär baserad i Göteborg. Tyngdpunkten i hennes konstnärliga praktik och metod är scenisk improvisation /komposition i nuet. Hon skapar verk för scener, konstrum, museer och offentliga miljöer både nationellt och internationellt. Utöver de egna produktionerna ingår Benedikte i en rad nätverk och plattformar för konstnärlig forskning, nutida dans och samtidskonst. Konstnärlig ledare för Dansfilmfestivalen och Finnekumla Dans & Konstscen.

Chu Yia Chia

Chu Yia Chia

Född i Malaysia, bor och verkar i Göteborg. Chuyia utforskar måleri, installationskonst, digital representation och performancekonst. Hennes verk fokuserar på globala frågor, särskilt när det gäller livsmiljö, mat, identitet och kultur. Chia kombinerar ofta performancekonst med hantverk, video och fotografi och fortsätter att utforska olika konstformer med ett öppet sinne. Hennes serier av verk som "Knitting the Future", "The Leek Warriors" och "Gardening", som ingick i båda hennes separatutställningar sedan 2018, utgör en berättelse om människans komplicerade förhållande till jorden, den jord som vi alltid har exploaterat för att bättre passa våra behov av livsmedel och byggnader.

Jesper Cederholm

Jesper Cederholm

Jesper Cederholm är en sann autodidakt inom ljud- och ljuddesign, född och baserad i Göteborg, Sverige. Han har skolats i violin under de tidiga åren, 7 -14. Genom träning har han skapat en riktigt bra musikalisk tonal hörsel. Under tidiga tonåren hittade han en värld av synthesizers och klippte i rullband. Från och med då har han alltid varit intresserad av den experimentella och elektroniska musikscenen, EAM. Den senaste tiden har varit en blandning av ljuddesign och musikproduktion för Performances Art. Jesper samarbetar regelbundet med flera Performance konstnärer, bland annat: Benedikte Esperi, DansFilmfestivalen och Joakim Stampe, LiveAction. Jesper har skaffat sig en bred erfarenhet och har en lyhörd bra metodiskt process att arbeta tillsammans med Performing Artists. Ljudlandskapet blir en stödjande backdrop, utan att bli fokuspunkten, bara för att förbättra publikens upplevelse av Performance Art Event.

bottom of page